dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

35mm postcards – Hanoi, you bad boy

Dudes, så jäkla kul att mitt första inlägg från Vietnam blev så uppskattat. Blev verkligen förvånad! Och kanske mest över hur ni verkar digga att jag fotar analogt. Kanske att ni precis som jag törstar efter att se något annat än retuscherade fullformatsfoton, för även om dom är så förbannat vackra så blir det nästan som konst istället för på riktigt. Och konst har väll aldrig riktigt varit den här platsen, eller mitt liv för den delen. SKOJA ALLT JAG ÄR OCH GÖR ÄR FREAKING KONST.

Men nu hörrni, är det dags att fortsätta berättelsen om min resa till Vietnam. Och den här gången flyger vi vidare från Saigon – till huvudstaden…

 

 

Det är tidigt torsdag morgon och Daniel, jag, Nicolas och Claire står på Hanois flygplats i gryningen. Min hud är knottrig och jag är i chock över hur kyligt det är jämfört med Saigons 35 grader. Luften är fuktig och vägarna dimmiga. Alla jag ser bär dunjackor. Ungefär här inser jag att jag glömt både min jacka och mina tjocktröjor. Så besviken och ledsen. Har en stackars tunn bomullströja från H&M som jag knappt tar av på en vecka. TUR att man har en pojkvän va, att tvinga saker av i sann könssterotyp anda.

 

 

När taxin tar oss in till Hanoi stad är det inte bara vädret som är annorlunda. Om Saigon är oändligt stort och snabbt så är Hanoi trångt och pittoreskt. Ett trassel av elkablar hänger som lianer längs med husväggar, skapar virkade tak i vägkorsningarna. Det känns som om vi åkt tillbaka i tiden och in i en efterkrigsfilm på 70-talet. Och jag tänker inte bunkrar och bombade hus, utan mest soldater som vandrar lite tipsy och firande längs gatorna för att fira någon form av fred.

För Hanoi förstördes inte i de långa krigen med Frankrike, med USA, med Ryssland, med rebellerna och det syns i byggnaderna och i lojaliteten mot staten. Det är så otroligt vackert och pittoreskt, men det har på något sätt också gjort att det präglats mycket mer av turism. Där vi knappt kunde beställa i Saigon får vi nu istället både menyer och restaurangskyltar på engelska. Men believe me, det är fortfarande förjäkla fint. Och inte alls i närheten av Thailand-turistigt.

 

 

Vid varje dörr hänger den rödgula Vietnamesiska flaggan som en påminnelse om kommunismen. Det gör oss alla lite obekväma, men jag kan inte riktigt säga varför. Det är annorlunda, men är det dåligt? Ingen aning. Jag vet för lite. Mer obekvämt är det ändå för mina nordamerikanska resänarer som vuxit upp med att socialism är ett skällsord. Hehe. När jag var i NYC var det en full ung man som skrek ARE YOU A FUCKING SOCIALIST efter mig på en bar och ja ba yes, as a matter of fact I am. :)))

Någonstans här så har jag glömt bort att London ens finns, vad är spreadsheets och lönesamtal liksom? Det var så mycket nytt och så mycket främmande att se och uppleva. Det är det jag längtar mest till i vardagen, inte att fly men att fullständigt försvinna in i en upplevelse. Därför jag också älskar skönlitteratur, även om jag gärna skulle byta ut det mot en promenad på en bakgata i Vietnam.

 

 

Boys in black.

 

 

Som sagt hade vi tajmat in vår semester över Tet (det Vietnamesiska nyåret) och hela staden var dekorerad och stängd. Mycket vackert och mycket opraktiskt.

 

 

Det här kanske inte ser mycket ut för världen men det råkade vara det godaste måltiden PÅ HELA RESAN. Och det är ändå att säga mycket för alltså wow vad vi åt god mat. Här en vegetarisk hot pot som vi då rörde ihop själva i en gränd. 22kr per person. Som typiska turister förstod vi NADA, och efter att tappert försökt fundera ut vad som skulle i först så kom halva familjen som ägde stället fram och tog saken i egna händer. Så går det när man är turist och lite sämst.

 

 

Claire och Daniel.

 

 

Nicolas och jag. Det knäppaste med alla restauranger på gatorna är nog ändå att de är en del av restaurangägarnas hem. Så om du ber om att få gå på toa så pekar de på en dörr till ett badrum med massa tandborstar och duschkrämer osv. Makes sense men så ovant från en liten europe som ba SAY WHAT SKA ALLA DELA.

 

 

Arkitekturen i Hanoi var freaking gorgeous. Ursäkta men kan vi uppskatta dessa dörrkarmar en stund. Tänk vad fruktansvärt kul att inreda ett hem här med så otroliga fönster som kan stå öppna året om och där det är så billigt att hitta handgjorda, rejäla möbler.

 

 

Jag hade lätt skaffat en cool moppe som jag åkt runt med en hund eller två på. Såg det överallt, och blev lika glad varje gång.

 

 

Syskon. <3

Det sjukast med Hanoi ska jag visa er i ett annat inlägg. Sen blir det sjörövarskepp och dimmiga kanotturer på den mest magiska plats jag sett.

x Linn
8 Responses
 • S
  24 . 03 . 2018

  Fantastiskt inlägg<333 och bilderna!! Kan du inte berätta mer om hur det funkar att fota analogt och med framkallning osv? Är sjukt sugen på att börja själv men har noll koll!

  • Linn
   25 . 03 . 2018

   tack!! är så nöjd med min kamera. jag kan egentligen inte alls mycket om analogt foto. skulle säga att det är bra att börja med vad du vill ha ut av att fota analogt. jag var trött på att släpa en tung kamera och behöva ställa in massor manuellt. jag ville bara ha min kamera för att dokumentera mitt liv så för mig vara det viktigt att kunna bära med mig den var jag än går och också kunna ta upp den och fota snabbt och i stunden – och för det fugnerar point and shoot jättebra, dvs automatiska kameror. jag researchade massor på youtube och forum om vilken point and shoot som var den mest prisvärda och alla rekommenderade i princip Fuji Mjuu II Zoom så klickade hem från amazon.
   Gällande framkallning så går jag till en kedja som heter Snappy Snaps och betalar runt £8 för att få en rulle film skickade till min email genom wetransfer. Tar typ någon timme och fungerar toppen! Dock dyrt hehe så ska göra mer research för att se var jag kan gå annars.

   Men börja bara! Köp en kamera och se vad du gillar/inte gillar. rekommenderar att gå till en fotoexpert och berätta vad du vill ha och så kan dom rekommendera en kamera till dig! lycka till!

   • S
    26 . 03 . 2018

    Tusen tack för svar! Ska typ bara göra det känner jag nu. Bilderna du tar är verkligen helt fantastiska!!

    • Linn
     02 . 04 . 2018

     Do it! Så spännande att lära sig något nytt visuellt. tack <3

 • Malin
  24 . 03 . 2018

  wow du är SÅ DUKTIG på detta. bästa pluggpausen idag att hamna rakt i din semester. du skriver så inkluderande, som att man är där.<3

  • Linn
   25 . 03 . 2018

   men tack! vilken komplimang. älskar att vara en anledning till lite procrastination du vet haha

 • Ellen
  27 . 03 . 2018

  älskarrrrr det här!!! så fint sätt att hänga med på er resa.

  • Linn
   02 . 04 . 2018

   tack bebe <3 klart ni ska hänga med liksom

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *