dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

babe of the month | josefin dahlberg

Babe of the Month är en bloggserie där jag intervjuar brudar inom olika kreativa yrken, som på något sätt följt sin dröm. För att tjejer förtjänar och borde ta för sig mer plats här i världen.

Intervju med Josefin Dahlberg

För denna månads Babe of the Month ringer jag upp Josefin Dahlberg, en powerkvinna och mediehus i sig själv. Det är inte alla som kan få den svenska modevärlden att dreggla genom att prata feminism och nykterhet.

Tidigare chefsredaktör på Modette.se såg hon till att växa sajten till en av Sveriges största inom mode och livsstil, samt starta upp webb-serien It-girls och ansvara för sajtens bloggcrew. Hon är poddare, skribent, instagrammare, bloggare, kreatör, boss lady och mucho more.

Främst är hon någon som vill att tjejer ska våga, att veckan ska starta med #MagicMonday och tror på begreppet powerblus för fasiken heller att tjejer ska behöva klä sig som en man för att få jobb!

Orimligt att inte fråga om klokheter och livsråd av henne tänker jag. Hon berättar för mig hur hon på bara något år vänt sina mest skrämmande hårda chefer att istället komma och be henne om råd, och varför hon kan bli helt rörd av att tänka på sig själv.

 

img_5592_581254b6e087c33ec807ede8

Josefin Dahlberg, skulle du kunna börja med att beskriva vem du är och vad du jobbar med?

Vem är jag? Gud vad svårt. Det är alltid lättast att börja med vad man jobbar med. *skrattar* Nej, men jag är en person som får göra det som jag har drömt om och jobbat hårt för. Vill jag någonting så tar jag mig för att göra det. Jag är inte så himla rädd för att vad andra personer ska tycka.

Jag älskar att hitta på mycket saker. Har alltid varit så. Det speglar även mig i mitt jobb och har lett till att jag nu har sagt upp mig från min fasta tjänst. Alltså är jag frilans och jobbar med min blogg, min podcast, min Instagram. Sen jobbar jag även som kreativ person på Nyheter24-gruppen på två stora projekt.

 

Två nya projekt alltså! Tycker du kan outa dom här bara. 

Jag kan säga såhär, båda de här projekten som jag håller på att ta fram är också grejer som jag drömt om att någon gång få göra.

Ganska roligt! Mina chefer är medelålders män som har hur mycket erfarenhet som helst i branschen och är svinduktiga. Jag var livrädd för dom när jag började på min tjänst på Modette. Idag är det dom som kommer till mig och frågar om råd och ber mig utveckla miljonprojekt. “Jossan, vi ska lansera någonting inom x. Vad tror du att vi ska göra? Kan du ta fram det här?” Det är häftigt hur det kan vända med åren. Ju mer du jobbar och ju mer du visar att du kan. Nu är det jag som kan ställa krav.

img_5202_580f4ec12a6b2239f64b4a38

Jävligt bra gjort! Det är ju så det ska vara med utbyten.

Exakt! Det är alldeles för få tjejer som vågar ta för sig och vågar ställa krav. Jag tyckte också att det var ganska läskigt men man får liksom bestämma sig för att det här ska jag säga. Sen när man väl sitter där i rummet så får man, hur obekvämt det än är, bara trycka på play och säga det man tänkt.

Processed with VSCO with hb2 preset

Vad skulle du säga är en gemensam nämnare för dina projekt?

Vare sig jag skriver min blogg, är med i en intervju, lägger upp något på Instagram eller startar ett nytt projekt så vill jag att det signalerar att “Va dig själv, du kan göra det du vill och du måste våga ta för dig och det kommer att bli bra.”

Vi tjejer kan ta för oss, vi kan ställa krav, vi kan ta plats. Men det är ingen som bara kommer ge den platsen till oss. Vi måste våga ta den själva!

 

 Vi tjejer kan ta för oss, vi kan ställa krav, vi kan ta plats. Men det är ingen som bara kommer ge den platsen till oss. Vi måste våga ta den själva!

 

Jag vill också nå ut med den här biten med att man måste orka anstränga sig. Där vill jag ge konkreta tips och förklara vad jag gjort. Inte bara säga att  “allt är möjligt, allt är möjligt, allt är möjligt” utan att visa hur man själv praktiserar det i sitt liv. Att ge tips till dom som kanske inte alls har det i sig, men som gärna vill utvecklas och vill ta för sig.

josefin-och-vanja-8_57f3d4ee9606ee0afb4dfa81

Vad gillar du mest med ditt jobb?

Den här variationen, att jag får vara kreativ och göra det jag är bra på. Nu har jag inte en tjänst, utan har själv pusslat ihop mitt jobb. Att jag har valt de delarna jag tycker att jag är bra på är jag sjukt glad över. Hela den cirkeln blir bara positiv. Det skulle jag säga är det bästa.

josefin_dahlberg_nykterhet_580887b59606ee776b5cd19f

Finns det någon nackdel med bloggyrket?

Du är ALDRIG klar. Det finns alltid blogginlägg att skriva, alltid ett till mejl, en bloggkommentar att svara på. Alltid fem inlägg som dina läsare bett dig att skriva som du ständigt ha dåligt samvete över att du inte har gjort. Det är alltid alltid alltid saker att göra. Det här med att liksom aldrig kunna gå från jobbet och ta helg eller ta kväll.

Fast jag tycker ju att det positiva väger upp för den hundra gånger om så det är ingen fara. Men någon gång vore det skönt att bara kunna säga att jag känner mig klar för dagen.

img_5933_581db2769606ee523a0f9593img_6012_58190069ddf2b316ce77b04d

Vad har varit de största lärdomarna senaste året?

Allt jag lärde mig när jag fick jobbet på Modette. Jag hade ingen erfarenhet över huvud taget. De skickade ut mig till mediebyråer och bad mig presentera min sajt för att övertyga företag att investera flera hundra tusen. Jag sattes i möten med marknadsföringschefer på H&M, fast att jag aldrig haft en seriös jobbpresentation förut.

 

 “Man tänker ‘Det där kan jag inte göra, jag har inte gjort något sånt tidigare’, men det är bara bullshit. Det måste alltid finnas en första gång för i princip allt i livet. “

 

I varje sådan ny situation får man bara “Okej, jag får bara göra det bästa jag kan nu”. Av det har jag lärt mig att man kan så mycket mer än vad man tror. Vi stoppar oss själva för att vi är rädda att göra nya saker. Man tänker “Det där kan jag inte göra, jag har inte gjort något sånt tidigare”, men det är bara bullshit. Det måste alltid finnas en första gång för i princip allt i livet. Det gäller bara att göra det. Jag lovar att man kan så mycket mer än vad man tror.

Processed with VSCO with hb2 preset

Nu är du på en plats i livet som  du verkar vara väldigt nöjd med. Om vi kollar tillbaka på dig som yngre. Vilka kulturella element har hjälpt dig komma dit du är nu?

Jag är uppvuxen med en mamma som hade egen dansskola. Hon satte såklart mig och mina systrar i varsin dansklass så jag har dansat sen jag var tre. Mina första år tyckte jag att det var skitjobbigt. Jag var ovig och superblyg på scenen. Sen när jag kom upp i tonåren så började jag bli riktigt showig av mig. Jag var konferencier för hela dansföreställningen varje år för kanske hundra elever med familjer.

Genom det så lärde jag mig att stå på scen, jag lärde mig att gå in i en roll. Vi hade alltid kostymförråd på vinden och jag älskade att klä ut mig. Det har varit ett sätt för mig att experimentera. Det gjorde också att jag började gilla teater, vilket gjorde att jag började på ett gymnasium som hade tv-inriktning så att jag kunde vara programledare.

 

 “Sen när jag bestämde mig för att ändra mitt liv, att inte dricka och vara deprimerad utan att istället vara nykter och må bra och göra det jag vill i livet, då fick jag välja att gå in i en ny roll i mig själv.”

 

Intressant det du säger om att du blev mer utåtriktad när du kom in i tonåren. Jag tycker ofta att det är tvärt om för tjejer. Skönt att höra att det inte behöver vara så.

Jag var en ganska jobbig tonåring. Ganska stöddig. Jag var en snäll person, men jag hade vissa svårigheter och var väldigt laddad. Det var mycket som hände i min familj, jag började dricka och märkte att jag inte kunde hantera det. Jag tror att det var då jag behövde den där rollen att gå in i. Att kunna stå på scen och vara någon annan för en stund.

Sen när jag bestämde mig för att ändra mitt liv, att inte dricka och vara deprimerad utan att istället vara nykter och må bra och göra det jag vill i livet, då fick jag välja att gå in i en ny roll i mig själv.

alkoholfritt_julfest_583abe1d2a6b22a684c45d4fJosefin är nykterist sedan sex år tillbaka. Efter att mått dåligt i flera år och med alkoholism i släkten, valde hon att sluta dricka.  Här har hon skrivit om hur det gick till och varför hon tog det beslutet. 

 

Hur var det? Att gå från en roll till en annan?

Det var väldigt svårt i början att veta hur jag skulle vara. Gjorde jag minsta snedsteg så trodde jag att jag var tillbaka på ruta ett. Sen insåg jag att det inte var så.

Jag kan fortfarande hamna, även om det är otroligt sällan, i ett sånt här mörker där jag ba “vem försöker jag vara?”. Någon ordningsam, positiv människa som tjänar pengar och har köpt lägenhet? Egentligen är jag bara en slarvig tjej som ska kröka och knarka. Jag kan på riktigt känna så med hela min kropp, även om det är sällan.

Det är inte helt smärtfritt. Det är aldrig att det inte är något att oroa sig över, för att jag inte dricker längre. Det är fortfarande aktiva beslut jag gör hela tiden. Det är något man får leva med och utveckla med tiden. Men eftersom att jag gått från en sämre roll till att må mycket bättre så är det helt fantastisk.

 

 “Ibland blir jag ju rörd när jag tänker på mig själv. *Skrattar högt* Nej, men faktiskt!”

 

Ja, och det är ju du som gjort det, ingen annan. Du måste vara så stolt!

Jag känner enorm tacksamhet att jag fick till det så tidigt i livet. Ibland blir jag ju rörd när jag tänker på mig själv. *Skrattar högt* Nej, men faktiskt! Liksom, herregud, vad häftigt att det blev såhär jäkla bra, eller att det ÄR såhär jäkla bra!

img_2897_57f21d092a6b226e39ac4ce1

Om du kan göra såhär mycket på så kort tid undrar man ju vad som kommer i framtiden. Vad tror du? Om du fick spåna helt fritt, vad hade ditt drömprojekt varit?

Jag hade tyckt varit jättekul är att göra någon typ av webbtv-serie där jag får vara programledare, vara med och styra och ställa och hitta på grejer. Framförallt är det kul att jobba i den typen utav team som blir under inspelning. Man blir så sammansvetsade. Det är ju självklart något jag absolut tror att jag kommer att göra för eller senare.

a4668129-bd9c-4d67-b985-a4d4ba43bfb7_58035253e087c37dc7f61ec0josefinochvanja-27_58072ceb9606ee2f3884350c

Eftersom att det här är en intervjuserie som lyfter inspirerande kvinnor så undrar jag såklart vilka dina största girl crushes är och varför?

Jag måste absolut säga min kära kollega Vanja Wikström. Hon är bara guld på alla plan och jag beundrar henne jättemycket. Superdriven, enormt ödmjuk och trampar aldrig någon på tårna. Hon lämnar bara sjukt härlig energi efter sig var hon än går.

En annan för mig är Sofi Fahrman som blev min start in i den här branschen när jag på ett bananskal hamnade i hennes eventcrew på Sofis Modes sommarturne. Hon fick upp ögonen för mig och tyckte att jag skulle börja blogga. Jag tog hennes ord på superallvar. Jag kände att om Sofi Fahrman tror att jag kan bli såhär bra bloggare då är det klart som fan att jag kan bli det.

Av det som vi pratade om i början om att ställa krav och veta sitt värde ser jag upp till min kompis Michaela Forni som är sjukt grym business woman. Hon är asbra på att göra grymma deals, säga ja till rätt saker och rätt till nej saker. Henne lär jag mig väldigt mycket av i businessammanhang.

Det är helt fantastiskt att jag får ha dom i min närhet. Det är helt otroligt.

 

 “Det är helt fantastiskt att jag får ha dom i min närhet. Det är helt otroligt.”

 

 

Processed with VSCOcam with hb2 preset

JOSEFIN DAHLBERG
BLOGG
 | INSTAGRAM | FACEBOOK | PODCAST

 

OTHER INSPIRING WOMEN:

Designer SJU SMATANOVA
Photographer CHLOE SHEPPARD

Photographer FRANCESCA ALLEN
Tattoo Artist TATIANA KARTOMTEN
Illustrator MARIA HERREROS

DJ HANNAH FAITH
Artist REBECCA LARSSON
Indonesian blogger ROSALINDA TIJOE
Fashion blogger CLARISSA HENRY
Instagram twins ELISABETH & VICTORIA LEJONHJÄRTA

 

Alla foton är av Josefin Dahlberg.

Text av mig Linn Wiberg.

 

Linn

Följ min blogg med Bloglovin och på Instagram

x Linn
6 Responses
 • Frida
  06 . 12 . 2016

  Jag gillar verkligen den här intervjuserien! Och så cool Josefin verkar. Gillar bilderna också!

  • Linn
   06 . 12 . 2016

   tack! gud vad glad jag blir. får se till att köra den oftare nu, för tycker det är så himla kul. Och josefin är makalöst cool.

 • rebecca
  06 . 12 . 2016

  åh älskar henne, hon är en sådan queen!

  • Linn
   06 . 12 . 2016

   men eller hur! så mycket energi och power.

 • V
  07 . 12 . 2016

  Så bra!
  Och att du uppdaterar aå ofta gör ju bara att jag vill kika in hit varje dag! Så bra innehåll och allt. Det märks att du jobbar mycket med det! Braaaaaa!:)

 • Amanda
  09 . 12 . 2016

  Åh älskar detta koncept blir så inspirerad, verkligen toppen innehåll! (Y)

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *