dashblog logo
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4288"]

going to the cinema alone

en text om att gå på bio ensam

a text about going to the cinema alone

wearing Daniel’s uncle’s jacket from his military service

 

För första gången i mitt liv går jag på bio helt ensam. Halv sex plingar mitt alarm på displayen och jag springer från kontoret i regnet. Den högljudda dubbeldäckaren tar mig upp till Hackney Picturehouse. Mattan är djupröd och slaskig, men gör ändå att det känns högtidligt. Vid entrén står rader av Londonbor på dejt och väntar på att välja mellan salta och söta popcorn. Men inte jag. Jag går upp till tredje våningen för jag vet att där är det aldrig kö. Där tuggar personalen tuggummi och scrollar Instagram.

Av tjejen i kassan som inte tittar mig i ögonen köper jag en biobiljett, en bubbelvatten och en liten popcorn. Det kostar inte ens £3 med mitt medlemskap fast jag kan inte berätta det för någon för jag är själv ikväll. På något sätt känns det bra att den meningen får dö inuti mig. Så mycket oviktigt en säger varje dag.

Biosalongen ligger redan mörk och reklamerna har redan börjat rulla när jag slår mig ned i en av alla plyschfåtöljer. Båda bredvid mig förblir tomma. Jag hör hur par och vänner runt omkring mig reagerar på de olika reklamsnuttarna, skrattar högt, diskuterar. Jag vet att forskare bevisat att allt högt skratt är påhittat. För när människor är ensamma skrattar de inte fast något är jättekul. Ett leende, det är allt. Reklamen övergår till nya trailers. Ingen frågar om jag vill se Beauty & the Beast, är Emma Watson rätt som Belle, klänningen är tydligen gul och inte guld som Disney sagt vad trodde du. Jag är tyst, osynlig, och det är så himla skönt.

Duken stängs och öppnas igen, filmen går på. Det är La La Land. Halvvägs in är jag tacksam att regnet redan kletat ut min mascara, att ingen viskat något i mitt öra, att jag verkligen är i Hollywood, att Ryan Gosling troligen kommer gifta sig med mig (okej, aldrig förstått hans attraktion, men alltså i denna rulle holy) och att allt som är trasigt på film är trasigt i mig med.

Främst kanske jag aldrig vill gå på bio

med andra någonsin igen.

När filmen är slut är jag golvad och natten sammetssvart. Hällregnet försöker skölja bort allt det smutsiga smutsiga smutsiga med London, förvandla det till Hollywood kanske. Jag har inget paraply och en jacka i mocka. Blöta sfärer lägger sig som förstoringsglas på min display. Jag tänker beställa taxi, men har deletat min app pga världen. Istället skrollar jag till min musikapp, knappar in en ny ordföljd och lägger till ett nytt album som sparat i mitt register. La La Land. Sen går jag i regnet, hår som slickas fast mot kinden, isiga droppar ned i en varm nacke. Jag har fantomsmärtor om olycklig kärlek, låtsas att allt är på låtsas att mitt olyckliga lyckliga slut kommer golva mig med. Att t.o.m. hur det enda som väntar på mig hemma är en färdigsoppa och en halv ost kanske kanske är romantiskt ändå?

Aldrig igen vill jag se en film som känns verklig. Som inte har spenderat halva budgeten på en symfoniorkester. Främst kanske jag aldrig vill gå på bio med andra. Inte prata, reda ut, diskutera, dela popcorn, snegla efter reaktioner, höra hur filmen var en 7a men manuset var fan en 4a. Jag vill låtsas att det var på riktigt och typ att livet ändå är en musikal.

 


English: Yesterday I went to the cinema alone. For the first time. I saw La La Land, and I never want to go to the cinema with people ever again. Kind of. This text is about that.

 

 

x Linn
21 Responses
 • Lisa
  07 . 02 . 2017

  Älskar det också och speciellt konserter med mina favoritartister, vill inte höra andras åsikter utan bara vårda mina minnen och känslor efteråt!

  • Mosiii
   07 . 02 . 2017

   Dina texter är såååå bra ❤❤ du kan verkligen beskriva det alla tänker

   • Linn
    10 . 02 . 2017

    åååhhh moa <3 tack

  • Linn
   10 . 02 . 2017

   gud vad spännande! aldrig gjort faktiskt men kan tänka mig att det är häftigt. är rätt dålig på trånga folkmassor, speciellt ensam tror jag, men kanske får prova!

 • Ida
  07 . 02 . 2017

  Alltid velat gå på bio själv, det känns romantiskt på nå vis, synd att bio blivit så himla dyrt i Sverige, går så sällan och bara på riktigt “stora bio filmer” så det känns som pengarna är värt det och då alltid med kompisar, ska dissa alla nästa gång och bara mysa för mig själv!

  • Linn
   10 . 02 . 2017

   gud alltså VERKLIGEN! bio i sverige är så himla dyrt! kostar £5 på måndagar i London och annars typ £10 så inte alls lika jobbigt att splasha ut. men göre, treat yoself. säker på att du förtjänar det!

 • Nastasja
  07 . 02 . 2017

  Så jävla fint skrivet, som alltid. Såg den i lördags och Ryan Gosling mhm yes.

  • Linn
   10 . 02 . 2017

   alltså så mycket som han tror på miaaaa jag orkar inte

 • Ida
  07 . 02 . 2017

  Jag blev jättenyfiken på denna forskning om skratt? Jag skrattar jämt högt åt böcker och serier, vore häftigt (och lite sorgligt) om det beror på någon social konstruktion, eller att jag bara önskar att jag inte var ensam.
  Annars: fett fint skrivet, och jag instämmer 100% om Ryan Gosling <3

 • Jenny
  07 . 02 . 2017

  Vilken fin text! Har länge haft lust att gå på bio ensam, men gör det aldrig, kanske för att bio oftast är något man gör tillsammans.

  • Linn
   10 . 02 . 2017

   tack vad glad jag blir! alltså gör det! var underbart. hade tipsat om ett se typ en emotionell eller storslagen film, känns bra att se ensam för då kan en stanna i de känslorna och tankarna lite längre. lycka till!

 • Emilia Hallberg
  07 . 02 . 2017

  så himla fint skrivet! exakt så kände jag med!

  • Linn
   10 . 02 . 2017

   gud! så himla coolt att så många går på bio själva så ofta! inte fattat att det är så vanligt. vet att min pappa typ gör det? men kanske är en sån grej som folk gör men inte pratar om

 • Malin
  08 . 02 . 2017

  Ljuvligt, Linn! Ljuvligt skrivet! Första gången jag gick på bio ensam kände jag samma sak. Upplevelsen av filmen blev större på något vis. Och efter det väljer jag aktivt att se vissa filmer ensam, just för att jag inte vill att någon ska prata sönder storyn eller gnälla över någons insatser. Jag vill liksom leva i filmens värld utan någon annan.

  • Linn
   10 . 02 . 2017

   taaaack! <3 vad snäll du är. ja alltså det var verkligen en hit. gillar att få stanna i det storslagna lite längre så kommer helt klart gå ensam igen

 • Emilia
  08 . 02 . 2017

  Åh, jag tänkte faktiskt att jag skulle gå på bio ensam för första gången och se just La La Land! Sedan tänkte jag att jag har ju nyss sett en film på bio… Men nu efter att ha läst ditt inlägg funderar jag verkligen på att köpa en biobiljett till La La Land, ensam! Den verkar så fin också och har fått så mycket fin kritik och alla de där Golden Globe-priserna! Och Emma Stone är i huvudrollen. Och en recensent i DN skrev att man borde se filmen på en stor filmduk…Och det verkar vara en väldigt bra film att se ensam och verkligen drömma sig in i (som du gjorde)… 🙂 Så, tänker att jag nog borde göra det ändå. ^^ Och så fint du skrev om det!

  • Linn
   10 . 02 . 2017

   GÖRE!!! alltså, trodde den var så himla överskattad för att alla snackar bra om den, men gillade faktiskt starkt. var också lagom PMSig och känslig och mottagen för kärlek haha. tack, blir så glad när någon säger att jag skriver fint!

 • elin
  09 . 02 . 2017

  GAH vad fint! Brukade gå på bio ensam ganska ofta för några år sedan, men det blir aldrig av längre. Det ligger något speciellt med att sitta där i mörkret för sig själv. Måste för övrigt se La la land nu, har varit lite skeptisk tidigare då jag precis som du inte alls förstår attraktionen i Ryan Gosling, men den låter ju fantastisk.

  • Linn
   10 . 02 . 2017

   ahh se den! har aldrig fattat grejen med ryan men nu alltså, är typ heart broken. och ja men bio själv är verkligen hur najs som helst? kände mig så himla vuxen och typ stark haha

 • Lina
  13 . 02 . 2017

  haha jag skrattar alltid högt när jag är ensam! försöker jag låtsas inför mig själv :/

  ps. så himla mysig text, ensambio är bäst

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *